Korona olisi kelpo aihe tähän lehteen vieläkin, mutta jospa siitä on kirjoitettu ja luettu jo riittävästi. Kehitys pandemian voittamiseksi on hyvässä vauhdissa ja toivottavasti se jatkuu takaiskuitta.
Kymenlaakson reservipiirien historiassa kääntyy yksi merkittävä sivu, kun Kymen Salpa siirtyy reservipiirien hallitusten päätöksellä kokonaan digiaikaan tämän numeron ollessa viimeinen printtinumero. Ainahan se vähän surettaa, kun jostain pitkään vaikuttaneesta ja hyväksi koetusta asiasta luovutaan, mutta aikansa kutakin. Digitalisaatio on tämän ajan realiteetti, ja sen mukaan reservipiireissä mennään valtakunnallisestikin. Itse asiassa sille ei ole juurikaan vaihtoehtoja, sillä myös liitot kehittävät toimintojaan koko ajan digipohjaisiksi. Paikalliskehityksen osalta voidaan todeta, että Kymen Salvan painomäärät ovat laskeneet parissa vuodessa neljästä tuhannesta neljään sataan, joista niistäkin suuri osa on jäänyt piiritoimistolle ja siitä sitten aikanaan paperinkeräykseen, ja toinen suuri osa on mennyt MPK:lle ja varuskuntiin, jotka ovat viimeisen vuoden aikana vuoron perään ilmoittaneet, että jos printtilehteä heille vielä toimitetaan, niin aiemman satojen kappaleiden sijaan muutama kappale riittää. Ei ole mielekästä painaa lehteä pääasiassa jätepaperiksi, ja osaltaan siksi tähän on päädytty. Lehti ilmestyy tästä eteenpäin kuitenkin digiversiona ainakin vielä jonkun aikaa, mutta samaan aikaan kehitetään myös Kymen Salpa-verkkosivustoa. Olen vakuuttunut siitä, että verkkosivusto pystyy tarjoamaan kaiken sen mitä olemme tähän saakka saaneet lukea lehdestä, paitsi että sivustolta kaikki voidaan lukea tuoreempana, jopa reaaliaikaisesti. Lisäksi sivustolle tulee muitakin toimintoja: se tulee toimimaan kaiken tiedottamisen foorumina, kuten kilpailukutsujen ja -tulosten julkistamisen, ja toimikuntien tiedottamispaikkana, sekä kokouskutsujen julkaisupaikkana. Lisäksi sivustolla tullaan julkaisemaan piirien tapahtumakalenterit, piiritoimiston varauskalenteri jne. Oikeastaan kaikki tiedottaminen voidaan käydä sivuston kautta, jos halutaan. Erikseen on vielä sosiaalinen media, joka toimii reservipiirien interaktiivisena mediana. On hyvä muistaa, että jollakin tavalla reserviläisyys näyttäytyy myös sidosryhmille ja ulkopuolisille. Kymen Salpa-sivuston kautta esilläolo onnistuu huomattavasti paremmin kuin tähän asti. Pidän reserviläisyyden laajempaa esilläoloa tärkeänä, sillä pitkään jatkunut jäsenmäärien lasku saattaa olla merkki siitä, että reserviläistoimintaa ei tunneta riittävästi tai se nähdään vääränlaisena. Ihan vähäinen asia digitalisaatiossa ei ole sekään, että digitaalinen media houkuttelee mainostajia paremmin kuin printtimedia. Esimerkkeinä voidaan mainita Millog sekä Patria, jotka verkkosivujen kautta tarjolle tullut digimainonta on tuonut tukijoiksemme täksi vuodeksi, toivottavasti myös jatkossa, sillä ulkopuolinen tuki on reserviläistoiminnalle tärkeää.
Kymenlaakson reserviupseeripiirissä on kerhojen määrä viime vuodesta vähentynyt yhdellä, kun uskottavan toiminnan edellyttämästä resurssipulasta kärsineet Voikkaan ja Kuusankosken kerhot yhdistyivät Pohjois-Kymen Reserviupseerit ry:ksi vuoden vaihteessa. Yhdistymisen taustoista ja toteutuksesta kertovat molempien kerhojen puheenjohtajat eri artikkelissa. Yhdistymiskeskustelua on käyty myös reserviläispiirissä Pohjois-Kymenlaaksossa. Näyttää siltä, että muutamat reserviläisyhdistykset ovat sellaisessa tilassa, että vaikka yhdistysten lukumäärä vähenisikin, niin yhdistyminen voisi tuoda uutta potkua sekä kokonaisuuteen, että näiden yhdistysten jäsenistölle. Ei se määrä vaan se laatu, niin kuin sanotaan. Yhdistyslakiin tekeillä olevat muutokset tähtäävät osaltaan yhdistymisen helpottamiseen.
Muistutan vielä sen tärkeydestä, että yhdistykset ja kerhot tekisivät Maanpuolustusrekisteriin omaa yhdistystään koskevat tietojen päivitykset aina kun muutoksia tapahtuu. Vain siten sinne kertyy yhdistystä ja sen hallintoa koskeva historiatieto. Se tieto on tärkeää monessakin mielessä, mm. silloin, kun haetaan ansiomitaleita. Palkitsemisiin vaadittavat tiedot on oltava todennettavissa, ja jos niin ei ole, niin hakemuksen hylkäämisriski on suuri. Ansiomitalihakemuksen hylätyksi tuleminen puutteellisten tietojen vuoksi olisi mitalin ansainneelle suuri vääryys.
Hyvää kesää!
Leevi Lassila
Toiminnanjohtaja